joi, noiembrie 10, 2011

Cutremure în Vrancea şi Transilvania

Noaptea trecută s-au petrecut trei cutremure în Vrancea şi în Transilvania. După cum se ştie, Vrancea este cea mai expusă zonă seismică, datorită localizării la curbura munţilor Carpaţi, la fel şi Transilvania. De aceea,  magnitudinile la care au ajuns seismele miercuri noapte au fost de  2, 3,2 şi 3,3 grade pe scara Richter, potrivit informaţiilor de pe site-ul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

La ora 1:30, seismul din Vrancea de 3,2 grade pe scara Richter, a atins adâncimea de 85 de km, iar comunele din zonă, Nistoreşti, Nereju, Tulnici, Păuleşti şi Andreiaşu de Jos, aproape că nu au fost afectate deloc. Cu trei ore jumătate mai târziu, mai exact la ora 5:06, aceleaşi localităţi din judeţul Vrancea apropiate de epicentru, au mai simţit un seism de 3,3 grade, cu o adâncime de 131 km.
Tot azi noapte, Transilvania a avut şi ea parte de o zdruncinare a plăcilor tectonice, în jurul orei 3:22, mult mai uşor ca cel din Vrancea, având magnitudinea de 2 grade pe scara Richter, şi o adîncime de 5 km. Bretea Româna, Densus, Călan, Sălaşu de Sus şi Hunedoara, au fost localităţile în care s-a simţit acest slab cutremur.
Ziua de miercuri, se pare că a fost ziua seismelor, însă una mult mai serioasă  în Turcia, în Van, o provinicie din estul ţării, unde un cutremur de 5,6 grade, la o adâncime de aproximativ 4,8 kilometri, a provocat prăubşirea mai multor clădiri, în jurul orei 21:23(21:23 ora României). Se pare că Turcia este mai sensibilă sesimelor, Vrancea şi Transilvania, trecând aproape nesimţite de acest eveniment.
                                                           Sursa:www.mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu