miercuri, martie 28, 2012

Se schimbă metodologia admiterii la universitate. Nu vor mai conta mediile din liceu.


Se pare că viitorii studenţi ai genereţiei 2012-2013, vor da de greu cu înscrierea la facultate.  Calcularea mediei de admitere la orice facultate din ţară, nu se va mai face pe baza mediilor din liceu şi a examenului  de bacalaureat,  ci doar pe baza examenului de bacalaureat, precum și rezultatele obținute la examenele de licență și disertație (după caz) . Conform unui ordin al Ministerului Educaţiei, la calcularea mediei de admitere într-un program de studii universitar, nu vor mai fi luate în seamă mediile  sau notele obţinute în timpul liceului.
Sursa foto: www.mediafax.ro

 "Încurajăm reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere în universitate. De asemenea, întrucât a existat un bacalaureat riguros, iar în acest an dorim unul la fel, universităţile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru că există diferenţe mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul", a declarat, miercuri, ministrul Educatiei, Cătălin Baba. Acesta este de părere că liceele diferă semnificativ, din punct de vedere al metodelor de notare, şi de aceea, pentru a evita orice polemică cu privire la capacităţile de admitere a fiecărui concurent la facultate,  ministrul a dat acest ordin.
Până azi, majoritatea candidaţilor îşi depuneau dosare la facultăţi unde nu organizau examene de admitere, şi erau selectaţi doar pe baza dosarului de concurs, unde nota de admitere era calculată fie ca o medie aritmetică, fie ca una ponderată între media anilor de liceu şi media de la bacalaureat. Din păcate pentru ei,  acum nu mai este aşa uşor, iar acest lucru este interzis. O altă precizare în ordin cu privire la admiterea la facultate, a fost aceea de a a duce la cunoştinţă viitorilor studenţi că la fiecare universitate va fi examen de admitere.  Cel putin o probă orală şi una scrisă vor fi obligatorii, iar în funcţie de specializare, artistică sau sportivă, va fi o a treia probă, una practică, de aptitudini, care va fi susţinută anterioară celorlalte două. De menţionat că probele practice sunt eliminatorii.
Instituţiile de învăţământ superior trebuie să organizeze probe de admitere pentru fiecare program de studiu şi ciclu universitar. Universităţile vor stabili tot ceea ce înseamnă sesiuni de admitere, metodologii proprii, cifre de şcolarizare,  şi sunt obligate să facă public toate aceste detalii cu cel putin 6 luni înainte de concursul de admitere. Potrivit prevederilor din MECTS nr. 3.313/2012, publicat în Monitorul Oficial art. 7, nici exercitarea a mai mult de două facultăţi concomitent nu mai este permisă. Statul va plăti o singură facultate, prin granturi de studii, iar subvenţionarea locurilor se va face ca şi până acum: cei care obţin notele cele mai mari la examenul de admitere vor intra pe locurile bugetate.
Astfel, viitorii studenţi, foştii elevi, sunt nevoiţi să înveţe mai mult şi să treacă examenul de bacalaureat cu brio, pentru că ii aşteaptă ulterior alte sesiuni de examene, la un nivel mult mai înalt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu