luni, mai 13, 2013

Teatru şi tradiţie la Muzeul Satului Zilele Facultăţii de Arte


Aşa cum primăvara ce „stă să plece”, prevesteşte vara şi ne-o dă în primire într-o manieră mai mult decât arzător de calduroasă, aşa şi colegii de la Facultatea de Arte, Universitatea Hyperion ne aduc un spectacol nemaipomenit în cinstea serbării zilelor facultăţii, în parteneriat cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”.
Evenimenul organizat de lect. Univ. dr. Beatrice Comănescu, lect.univ.dr. Mihaela Triboi, conf. univ.dr. Vlad Leu, Florin Toader şi directorul de imagine Elena Spânulescu au dorit ca pe data de 26 şi 27 aprilie, studenţii de anul I, II, III şi master, să arate tot ce au mai bun în ei şi anume, talentul. Soarele îşi vâra razele peste tot unde se putea, încercând să îngreuneze situaţia actorilor, însă aceştia au dat dovadă de perseverenţă si dedicaţie. 
Întregul spectacol ce s-a desfăşurat în incinta muzeului, a fost împărţit în mai multe momente: sesiuni de comunicări ştiinţifice, proiecţii de filme studenţeşti, spectacole de teatru, expoziţie de fotografie dar şi momente de improvizaţie. Deschiderea a avut loc la ora 10:00 în sala Victor Ion Popa cu proiecţiile de filme, după care activitatea s-a mutat pe scena Dumitru, o scenă care etala măiestria studenţilor în piese de teatru, semnate  M. Sebastian, Caragiale, Bach şi Shakespeare. Coordonaţi de profesorii lor, aceştia au încântat publicul pe scena muzeului, fiecare piesă având durata între 15-45 de minute.
 „Lumea lui Shakespeare”şi „Fuga” de Bach au fost nişte spectacole de statui vivante ce au tăiat orice răsuflare a spectatorilor prin precizia mişcărilor şi costumele cu „iz” antic dar boem.





În pauzele de 10-15 minute, spectatorii puteau face o mică plimbare prin parc, la fiecare pas vedeau diferite obiecte sculptate, tablouri tradiţionale pitoreşti, case tradiţionale din diferite zone ale ţării (Maramureş, Sibiu, Tulcea, Alba, Vrancea, Dolj, Gorj, Harghita etc). Vânzătorii parcă „geloşi” pe atenţia sporită a trecătorilor asupra spectacolelor decât spre produsele lor, aveau pe măsuţe expuse vinuri, dulciuri, mâncăruri, covoare lucrate manual, îmbrăcăminte. Pentru un plus de farmec, aceştia erau îmbrăcaţi în straiele specifice fiecărei zone pe care o reprezentau.

Paralel spectacolului oferit de studenţii Facultăţii de Arte,  Muzeul Satului a mai găzduit şi Târgul de Florii, cu obiecte realizate de meşteri populari, produse din gastronomia tradiţională, produse bio, momente muzicale susţinute de grupuri folclorice, prezentări de carte, ateliere interactive şi ateliere de creaţie: origami şi caligrafie japoponeză.

Aceste zile însorite i-au bucurat pe cei prezenţi cu toate aceste activităţi deosebite, de la cel mic fericit cu acadeaua colorată ţinut în braţe de mama lui, până la zâmbetul satisfăcut al profesorilor, mândri de „odraslele” lor. Talentul şi capacitatea de concentrare in condiţiile incomode din cauza soarelui, s-a arătat cu desăvârşire, neîmpiedicându-i pe studenţi să joace în tălpile goale pe scena fierbinte. Nici spectatorii  nu păreau deranjaţi de căldură în plimbările prin Muzeul Satului, tradiţionalismul plutind în aer, ei fiind tot mai încântaţi de spectacole în prag de sărbători pascale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu