marți, martie 19, 2013

Olanda…ţara posibilităţilor?!


          Holland Education Consortium(un grup de 7 universităţi din Olanda) în colaborare cu EDMUNDO(serviciu gratuit de cosiliere pentru studii în străinătate) a prezentat joi  14 martie la Bucureşti, în cadrul evenimentului Holland Education Day, o structură de programe pentru studenţii doritori de studii în afara României. Radisson Blu Hotel a fost gazda evenimentului unde peste 50 de studenţi din toată ţara au participat, oaspetele de onoare fiind ambasadorul Olandei în România, Matthijs van Bonzel acopaniat de soţia sa, Cristina van Bonzel Gomez.

            Holland Education Consortium este o colaborare între universităţi din Olanda care oferă programe de studiu complementare. Aceste universităţi au o ofertă extrem de largă de domenii de studiu: afaceri şi management, tehnologie şi ştiinţe naturale, filologie şi ştiinţe umaniste sau sociale. În cadrul HEC se găsesc atât universităţi de cercetare cât şi universităţi de ştiinţe aplicate.
Evenimentul a început la ora 15:00 în sala de conferinţe a hotelului cu un discurs suţinut de însuşi ambasadorul Olandei, care a spus câteva cuvinte despre educaţia societăţii române în Olanda, într-o limbă străina: engleză si olandeză. Alături de el, un student stagiar la ambasadă a adăugat faptul că în sud, mai exact Amsterdam, e o societate foarte deschisă, liberală, din punct de vedere cultural, artistic etc.
Bogdan Kochesch, business Development Manager la EDUCATIVA Group, preia microfonul şi afirmă  faptul că motivul principal al acestei întâlniri ţine de studenţii interesaţi să înveţe în afara graniţelor:”...credem foarte mult în Olanda ca şi destinţie de studiu”.
Întreaga conferinţă ce a fost susţinută în limba engleză, stârnea interesul pe măsură ce treceau minutele. Monique Swennenhuis, un reprezentant al Holland Education Consortium începe să prezinte universităţile importante din Olanda, cele de cercetare(profil uman) bazate pe abilităţi academice:
·       Wageningen
·        Twente                            Durata studiilor de licenţă durează 3 ani, iar cea de master 2 ani
·         Leiden
            ..şi cele de ştiinţe aplicate(profil real) bazate pe practică:
·          Hanze                        Durata studiilor de licenţă durează 4 ani, iar cea de master  1-1,5 ani.
·          Stenden
·          The Hague
                                                         Acestea sunt cele 7 universităţi implicate în acest program, fiind cele mai apreciate şi uşor accesibile din diferite oraşe mari olandeze.
Conform spuselor lui Monique „Olanda este inima Europei”, fiind foarte apropiată de alte oraşe mari din Europa (ex: Brussels, Paris, Londra, Berlin). Aici se află câteva organizaţii multinaţionale, cum ar fi Shell, Unilever, Philips. De asemenea, se spune că Olanda este „gazda” unei societăţi multiculturală, multireligioasă, binecunoscută prin arhitectură, artişti de valoare şi biciclete. Bicicletele reprezintă un cunoscut şi uşor mod de a circula pe străzile olandeze, fiind folosit de majoritatea cetăţenilor, chiar şi de oameni foarte cunoscuţi.
Ce ai nevoie să ştii!
În Olanda există două mari tipuri de educaţie liceală: VWO şi HAVO. Primul este structurat în 6 ani, iar cel de-al doilea are doar 5. Numai după absolvirea unui VWO, un student are acces la Universităţile de cercetare. Cei care absolvă un HAVO pot fi admişi numai la Universităţile de Stiinţe Aplicate. După absolvirea unui an la o astfel de universitate poate fi admis în cadrul unei Universităţi de Cercetare. Pe baza acestui sistem, un tânăr român are acces la universităţile de cercetare numai după finalizarea unui an de studiu la o facultate în România sau într-o altă ţară. Costurile de şcolarizare pentru studiile de licenţă/ postgraduate(master) ajung la 1.835 € pe an, cu posibilităţi de finanţare( ajutor financiar) din partea guvernului. Sunt două tipuri de ajutoare sociale: Loan Tuition Fees(împrumut cu rambursare la doi ani după terminarea studiilor, în rate stabilite de aceeaşi autoritate) şi Student Grant Job part-time. Student Grant Job part-time este un  ajutor guvernamental ce se îndreaptă către toţi studenţii olandezi şi cetăţenii Uniunii Europene. Pentru a se califica acestui ajutor financiar, un student trebuie să demonstreze că are o slujbă pe termen lung (de obicei prin intermediul contractului de muncă). Grantul este în valoare de aprox. 250-500 € pe lună la care se mai adaugă un abonament de transport gratuit în Olanda.
Universităţile, atât cele de cercetare cât şi cele de ştiinţe aplicate, au un total 61 de locuri la ambele tipuri de instituţii.
Universităţile de cercetare au 18 locuri disponibile, iar accesul se face pe bază de diploma de Bacalaureat + 1 an universitar. Universităţile de Ştiinţe aplicate au 43 de locuri disponibile, iar accesul se face doar pe baza diplomei de Bacalaureat.
Viaţa în Olanda nu este foarte scumpă, aşadar un student conştiincios şi descurcăreţ şi-ar permite oportunitatea de a trăi acolo. Costurile unui trai decent pe lună se împarte in:
·         locuinţă: 300-600 €
·         mâncare: 200-300€
·         asigurare: 40 €
·         bani de buzunar: 200-250 €
Mii de studenţi, atât olandezi cât şi internaţionali, printre care foarte multi români devin cetăţeni în Olanda cu păreri foarte bune despre sistemul educaţional de acolo. Nenumărate internship-uri, workshop-uri, joburi part-time, ajutoare sociale şi multe alte beneficii sunt puse la dispoziţia studenţilor. Este o ocazie grozavă să poti pleca în străinătate să studiezi, să munceşti, să te distrezi, să poţi face orice îţi doreşti.
Din păcate rata locurilor de muncă după terminarea unei facultăţi sau master în România nu este aşa mare ca în alte ţări, aşa că Olanda poate fi un bun început în conceperea unei „iluzii” de a trăi acolo. Nimic nu este imposibil dacă îţi doreşti cu adevărat.
Mai multe detalii pe www.hollandeducationconsortium.nl

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu