vineri, martie 15, 2013

Catalunya


Barcelona…

Spania este o ţară mai mult decât minunată, iar când vorbim de Barcelona, deja intrăm în sfera unor valori semificative ale Spaniei. Nu cred că este nevoie să  vă “vând” prea mult Barcelona. Este în mod cert unul din cele mai frumoase oraşe ale Europei. După neagra perioadă franchistă, când Barcelona a fost pedepsită pentru că a ţinut partea socialiştilor, a renăscut uşor ca pasărea Pheonix după Olimpiada din 1992, când marile bulevarde pline de farmec au fost refăcute si puse în valoare. În curând după aceea, Barcelona a devenit un oraşul-cool, plin de valoare al întregii Europe, nu doar al Spaniei. Adăugând şi echipa extraterestră de fotbal FC Barcelona, mândra capitală a Cataloniei este un oraş care nu poate fi ratat…

Când să vizitezi.. Deşi luna august este luna când barcelonezii pleacă în vacanţe şi se găsesc hoteluri la preţuri reduse, toamna sau primăvara este ideală pentru un sejur de câteva zile. Dacă ar fi să vorbesc din experienţa personală, pot spune că Barcelona este un oraş frumos în orice anotimp. Deşi am fost o singuă dată, pot asigura din surse sigure că acestă Catalonie, ascunde mistere incitante, chiar şi sub ploile calde sau iernile friguroase. Când am aterizat pe aeroportul Barcelonei El Prat, am simţit cum un fior romantic spaniol mă trece prin tot corpul. M-a întâmpinat un soare orbitor, iar greutatea bagajului ce îl târâiam după mine era aproape nesimţită în comparatie cu emoţiile puternice si aerul proaspăt ce imi penetra plămânii. Luna septembrie aproape că nici nu era prezentă, natura fiind atât de plină de viaţă şi colorată încât mi-am aşezat ochelarii comod pe nas şi mi-am început aventura în “oraşul lui Gaudi”.

Cum ajungi.. Călătoria spre Barca poate fi foarte plăcută cu avionul, având o privelişte minunată deasupra norilor. Compania aeriană Wizz-air a crescut considerabil în ochii lumii, atât ca preţuri şi taxe, cât şi ca număr anual de pasageri.  A rămas o bună companie low-cost, iar în limita posibilităţilor, preţurile sunt accesibile. Avionul Wizz Air zboară direct din România: Bucureşti, Tg. Mures, Cluj-Napoca şi Timişoara, aterizând pe principalul aeroport, El Prat.

Cum călătoreşti prin Barcelona.. Deşi e o metropolă cu peste 2 milioane de locuitori, poţi vizita Barcelona la pas. Dacă totuşi simţi nevoia de transport în comun, metroul este de mare ajutor, fiind în zilele toride de vară cea mai bună variantă de a călători, datorită aerului condiţionat. Oricum cel mai pratic şi plăcut mod de a vitiza Barcelona este pe jos, pentru că Las Rambla, fiind una din străzile simbol ale Cataloniei dar şi una dintre atracţiile principale, are un farmec aparte şi doar savurând fiecare pas acolo, poţi spune că ai fost cu adevărat în Barcelona.

Câteva obiective turistice în Barcelona


Sagrada Familia(stanga)- Imensa catedrală gândită de Gaudí, dar neterminată după aproape 100 de ani de la începerea lucrărilor este simbolul de netăgăduit al oraşului pe care nu se poate să-l ratezi.
Circuitul Gaudí(dreapta) -Gaudí nu a creat numai Sagrada Familia, mai sunt  multe alte locuri în oraş unde şi-a lăsat amprenta inconfundabilă a geniului său. Passeig del Gracia, principalul bulevard al Barcelonei “găzduieşte” Casa Batlló si Casa Milà. Undeva mai la nord e Parcul Guell, o operă extraordinară a lui Gaudi. Acest parc imens reprezintă cea mai frumoasă fantezie de verdeaţă din oraş şi poate, a lumii.
Telecabina din port până la Montjuïc- Da, există o telecabină în Barcelona. Pleacă de lângă plaja Barceloneta, şi apoi te poartă pe dealul care domină Barcelona dinspre mare, pe colina Montjuïc. Priveliştea îţi taie respiraţia, este cu adevărat incredibilă!
Las Ramblas – Are aproximativ 1,3 km. şi este o zonă pietonală care se întinde de la Plaça Catalunya până la monumentul lui  Christofor Columb din Port Vell. În sezonul estival, Las Rmbla e plină de artişti stradali ce întruchipează diferite personalităţi fiind nişte “statui umane”. Acesti artişti de stradă  sunt plini de fantezie in imitarea celebrităţilor, fiinţelor  mitologice sau a personajelor  imaginare. În apropiere, plimbaţi-vă şi în Plaça del Rei, o piaţă unde se află inima politică a Barcelonei.
 Unde să dormi.. Preţurile la hoteluri şi guesthouse-uri au crescut foarte mult în Barcelona, aşa că mulţi turişti găsesc apartamentele cea mai bună alegere. Ca hosteluri, unul dintre cele mai bune este Barcelona Garden House Hostel care oferă camere duble la circa 50 de euro sau locuri în camere cu 6-8 paturi pe la vreo 15-20 de euro. La fel şi Opera ramblas este o locaţie ideală, fiind în apropiere atât de bulevardul Las Rambla, cât şi de vestita piaţă La Boqueria, o piaţă bogată în legume, fructe, carne, peşte, dulciuri ş.m.a. O altă opţiune este site-ul Airbnb pentru a închiria direct de la oameni, de multe ori, locuind cu ei în casă, dar, evident, având camera şi eventual, baia ta.
 Unde să mănânci.. Deşi e puţin mai scump, nu rata zona restaurantelor de sea food de la Barceloneta. Sunt zeci de restaurante ce oferă paella, scoici, crabi şi alte produse ale mărilor. Nu fi timid şi cere un discount că poţi primi rapid – fie o cană moca cu sangría, fie vreo scoică ieftină. În rest, poţi găsi restaurante pe Avenida del Parallel unde meniul zilei costă cam 9-10 euro.  Evident, vei găsi si marocani sau turci care vând chebap ieftin sau gyros grecesc.

Avertisment, nu arătaţi că sunteţi turişti! Ca orice alt oraş mare din lume şi aici se pot întâmpla evenimente neplăcute. Evitaţi zonele întunecate şi pustii noaptea, fiind foarte atenţi la lucrurile pe care le detineţi, mai ales în zone foarte aglomerate (ex: Ramblas). Astfel, lasă-ţi cu încredere obiectele personale la hotel sau hostel şi plimbă-te relaxat, lejer prin oraş, consultând în prealabil o hartă a Barcelonei în cameră şi nu în public.
Barcelona are multe obiective turistice pe care le poţi vizita şi în 3 zile dacă îţi doreşti cu adevărat. Este ideală pentru o vacanţă, iar din experienţa mea, pot spune cu toată încrederea că m-a fascinat atât prin arhitectura artistică a faimosului Guell, cât şi prin amabilitatea oamenilor şi varietatea locurilor. Fiecare loc are păstrat câte un fior, deci nu rata Barcelona că este minunată!

Un comentariu: