vineri, mai 04, 2012

Realitatea tristă...


Stropii de transpiraţie deja curg pe noi, iar parcă apa îngheţată de la chioşc tot  nu face faţă căldurii insuportabile.  Temperaturile caniculare ne-au luat prin surprindere, iar tot mai multe persoane, majoritatea bătrâne, devin victimele acestei devreme veri.
O plimbare în parc, pentru unii este plăcută, însă o plimbare în căutare de hrană, prin oraş, este un chin pentru alţii. Oamenii străzii sunt acei defavorizaţi care au avut de suferit iarna trecută, însă se pare că nici vara aceasta nu este mai torelantă cu ei.  În orice oraş îi vezi, dar te simţi neputincios, sau pur şi simplu treci pe lângă ei nepăsător, însă ei sunt singuri pe lume şi un singur covrig, sau o pâine ar însemna pentru ei o adevărată masă copioasă.
Societatea evoluează rapid, oamenii se schimbă rapid, la fel şi vremurile. Poate au greşit mult în viaţa şi nu au fost tocmai buni credincioşi, poate au neglijat  "legi" vitale ale vieţii si nu au respectat întru totul regulile importante, uneori nemiloase ale societăţii. Posibil legea nu a fost de  partea lor, şi-au pierdut case sau au fost înşelati, nu avem noi dreptul să judecăm. E vorba de oameni ai străzii, care, deşi nu cerşesc, unii capătă reputaţia de cerşetori. Mulţi nu îşi pot permite un trai decent, pe când alţii aruncă bani pe maşini, călătorii şi bijuterii scumpe. Lumea în care trăim e o realitate crudă atunci când ieşi pe strada şi vezi cum o femeie, un batrân, o familie traieşte acolo şi strada e “căminul” lor. Poate lipsa unui picior, boli grave sau incapacitatea mintală este cauza pentru care aceştia tot pe stradă rămân, iar trecătorii sunt “medicii” lor.

Opusă iernii, vara este anotimpul în care nevoiaşii îşi caută adăposturi în spaţiile cât mai aerisite, mai răcoroase şi retrase de aglomeraţie şi indiferenţa oamenilor. Scări de bloc uitate, canale, subsoluri, spatele marketurilor sau clădiri părăsite, dărăpănate sunt tot mai pline de saltele ponosite, trenţe şi alte obiecte adunate de prin gunoaie şi aduse de oamenii străzii care s-au mutat în aceste adevărate „apartamente de vară” pentru ei. Ziua şi-o petrec  în mijlocul străzii, luptându-se cu temperaturile ridicate, căutând de mâncare prin gunoaie sau cerşind, iar seara, obosiţi şi fără speranţă, se întorc “acasă”.
Se presupune că multe asociaţii şi fundaţii pentru nevoiaşi au încercat să ajute astfel de cazuri, însa oricât de bine organizate ar fi, niciodata nu îi va putea salva pe toţi de chinul “junglei de asfalt”, cel mai mult din lipsă de fonduri materiale. Este uman să ne fie milă, poate mulţi dintre noi nu îi pot ajuta, dar acea iubire pentru semeni trebuie să dăinuie în fiecare, iar atunci când mergem pe stradă şi trecem pe lângă nevoiaşi, în loc de clişeicul cap aplecat compătimitor, putem să le întindem ceva de mâncare. Ar trebui să ne simţim onoraţi că Dumnezeu a ales ca alţii să fie acolo în locul nostru şi de aceea recunoştinţa şi milostenia trebuie să fie foarte însemnată când îi privim pe acei indivizi amărâţi.
Într-adevar, este trist să vezi aşa ceva, însa în România astfel de cazuri sunt foarte dese, iar cetăţenii trec pe stradă, nepăsători..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu